Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom is er sprake van een verstoring in de functie van het maag-darmkanaal. Het Prikkelbare Darm Syndroom valt niet onder de IBD omdat er bij PDS geen sprake is van een ontsteking maar een functioneel probleem. De klachten, symptomen en triggers kunnen echter erg op elkaar lijken. Naar schatting komt het Prikkelbare Darm Syndroom bij ruim 10% van de Nederlanders voor. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

De chronische aandoening is bevindt zich met name in de dikke darm. De oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom is nog niet officieel bekend, er wordt gesproken over een combinatie van factoren. Hoofdzakelijk wordt er gesproken over een mogelijke verstoring van signalen tussen de darmen en de hersenen. Zo zou de stof serotonine hier een mogelijke rol in kunnen spelen.

 

Ook zijn er veel theorien die wijzen op een mogelijke oorzaak in door een verstoring van het balans in de darmflora. Hiet zijn verschillende theorieën en behandelingen voor bedacht. Veel patiënten weten triggers te benoemen die de activiteit van de ziekte lijken aan te kunnen wakkeren. Door deze triggers te vermijden en tegelijkertijd het balans in de darmen te herstellen, kunnen de klachten bij veel patiënten worden verminderd.

 

De gevoeligheid voor bepaalde triggers ontstaan net als bij IBD vaak nadat de darmflora van het lichaam is verstoord. Hier kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. Nadat het microbioom uit balans is geraakt zijn er niet genoeg goede bacteriën om het voedsel te helpen af te breken waardoor de van nature aanwezige slechte bacteriën het afbreekproces kunnen overnemen met de bekende complicaties als gevolg.

Wat zijn de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom?

De symptomen bij patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. Bij de ene patient kan er sprake zijn van verstopping omdat de darmen te weinig beweging maken, terwijl de ander last kan hebben van diaree omdat de darmen juist teveel bewegen. Ook kan er een overgevoeligheid van de zenuwen in de darmwand ontstaan. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar afwisselen.

Over het algemeen kenmerkt de ziekte zich door:

  • Buikpijk of buikkrampen
  • Diaree
  • Verstopping
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Zuurbranden
  • Aandrang met hoge urgentie
  • Valse aandrang
  • Opgezette pijnlijke buik
  • Winderigheid

Hoe wordt het Prikkelbare Darm Syndroom gediagnostiseerd?

De diagnose wordt op een vergelijkbare manier gesteld als bij de onderzoeken voor IBD. Als eerste wordt er vaak bloed geprikt. Hiermee kunnen allerlei zaken worden uitgesloten en kan een mogelijke ontsteking in het lichaam worden vastgesteld. Vaak wordt er ook onderzoek gedaan naar de ontlasting. Hiermee kan worden onderzocht of er parasieten of verdachte cellen of bloed in de ontlasting zit. Als alle onderzoeken negatief zijn, dan wordt vaak de diagnose PDS gesteld. Een darmonderzoek wordt alleen gedaan bij oudere patiënten omdat daarbij een verhoogde kans op darmkanker aanwezig is.

Hoe wordt het Prikkelbare Darm Syndroom behandeld?

PDS is vaak lastig te behandelen. In tegenstelling tot IBD is er bij PDS geen te behandelen ontsteking in het lichaam. Daarom wordt bij PDS de focus bij de behandeling meer dan bij IBD gericht op het aanpassen van het voedingspatroon en het herstellen van de darmflora. Het in kaart brengen van de triggers kan een goed begin zijn. Ondanks de verschillende symptomen heeft PDS veel overeenkomsten met IBD zoals de klachten en triggers.