Wat nu wel en wat nu niet te eten bij Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn?
Triggers zijn voedingsmiddelen die klachten uitlokken of verergeren in je lichaam. Meestal is dit kort na tot een dag na het eten ervan te merken. Veel patiënten weten voedingsmiddelen te noemen die een trigger zijn voor hun klachten bij Colitis Ulcerosa of de Ziekte van Crohn. Door het identificeren en vermijden van triggers die een negatief effect op je gezondheid hebben kunnen Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn sneller en natuurlijker worden behandeld.
Invloed van voeding op de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
Wat zijn triggers bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn?
Hoe ontstaan triggers?
Er is een disbalans ontstaan in je lijf. Probeer de klachten te herleiden naar wat je bijvoorbeeld de vorige dag hebt gegeten, en breng dit in kaart.Door een antibiotica kuur of lange periode van hoge mate van alcoholgebruik kan het lichaam uit balans raken. Nadat er een disbalans ontstaat in het microbioom van het lichaam. Door een verhoogde of verlaagde mate van specifieke bacteriën, enzymen of gisten in het lichaam kan de reactie van het lichaam op specifieke voedingsmiddelen veranderen. Het microbioom speelt een ongekend belangrijke rol bij het afbreken van voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen die mogelijk eerder wel afgebroken konden worden plotseling lastiger worden afgebroken. Als voedingsmiddelen langzamer of niet worden afgebroken, stapelen deze op in het lichaam. De onafgebroken voedselresten worden vervolgens door de slechte bacteriën zoals gisten in ons lichaam afgebroken. Waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of zelfs ontstekingen. Dit is een van de theorieën voor het ontstaan van IBD.
Wat kunnen triggers zijn voor klachten?
Omdat de samenstelling van bacteriën per persoon enorm verschilt, verschillen de klachten en de mogelijke triggers ook per persoon. Ondanks dat de oorzaak niet kan worden herleid naar een specifieke voedingsmiddelen, weten personen met klachten vaak wel specifieke producten of groepen producten te noemen die de klachten opwekken of verergeren. Hieronder volgt een lijst met veelvoorkomende voedingsmiddelen die vaak als triggers worden aangewezen:
- Zuivelproducten of producten met lactose.
- Gluten & granen.
- Producten uit nachtschadefamilie, zoals;
- Aardappelen
- Tomaten
- Aubergine
- Pepers
- Alcohol
- Cafeïne
- Nicotine
- Geraffineerde suikers
- Vette voeding (trans vetten)
- Pittig voedel
- Vlees
- Bewerkte kant-en-klaar producten
- Emulgators
- Kraanwater
Lees onze blogs over onderzoeken en triggers bij de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.