Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn en gluten
Als je last hebt van Colitis Ulcerosa of de Ziekte van Crohn is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je wel en niet kunt eten. Bepaalde producten kunnen namelijk de ziekte triggeren waardoor klachten weer kunnen opvlammen. Voor sommige patiënten kunnen gluten een negatief effect hebben op het lichaam waardoor de klachten lijken terug te keren of toe te nemen. Hieronder lichten we nader toe wat de achterliggende reden kan zijn waardoor gluten een trigger kunnen zijn bij IBD.
Table of Contents
Wat zijn gluten?
- Brood
- Pasta
- Cakejes en pasteitjes
- Ontbijtgranen
- Soepen
- Sauzen
- Mout bevattende producten zoals azijn
- Bier
- Soya saus
- Haver kan ook sporen van gluten bevatten
Gluten worden ook vaak toegevoegd aan kant en klaar producten. Daarnaast is het een vaste ingrediënt in veel cosmetica producten. Om te voorkomen dat je gluten binnen krijgt is het raadzaam altijd de ingrediëntenlijsten raad te plegen. Deze producten zijn vaak ook te herkennen aan een logo.
Problemen met glutenvrije producten
Bij sommige patiënten kunnen gluten klachten veroorzaken in het spijsverteringskanaal, zoals:
- Coeliakie: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zichzelf aanvalt zodra er gluten worden gegeten. Dit veroorzaakt onder andere klachten als een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, winderigheid, verstoppingen, vermoeidheid en gewichtsverlies. In uitzonderlijke gevallen kunnen er ook klachten ontstaan zoals haarverlies, bloedarmoede en schade aan het slijmvlies van de darmen. Ongeveer 1 op de 120 personen op de wereld heeft een gluten allergie, hiervan is naar schatting maar 24% gediagnostiseerd.
- Tarwe-allergie: Dit is een reactie van het immuunsysteem op de proteïnes in tarwe. De symptomen hiervan zijn een rode huiduitslag vaak in combinatie met bultjes op de huid, misselijkheid, overgeven, diarree. Vaak een algehele slechte spijsvertering. Ook kunnen er klachten ontstaan als een verstopte neus of een loopneus. Vaak in combinatie met niezen, hoofdpijn of benauwdheid.
- Gluten Intolerantie/gevoeligheid: De symptomen zijn vergelijkbaar met coeliakie alleen is er hierbij geen sprake van een auto-immuunreactie.
Verminderen van Gluten
Het stoppen van het eten van gluten zou deze symptomen moeten verhelpen. Echter kunnen gluten een bepaalde tijd na inname in het lichaam achterblijven waardoor het tot wel 30 dagen kan duren voordat je de effecten kunt vernemen. Overleg dit altijd met je behandelend arts. Sommige patiënten ervaren vergelijkbare klachten bij het eten van zuivelproducten.
Waarom gluten Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn kan triggeren
Veel personen met Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn vermijden gluten in hun dieet omdat het een trigger is voor hun klachten. Hier zijn verschillende redenen voor.
Auto-immuun reactie
Net als Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn is Coeliakie een auto-immuunziekte. Bij veel patiënten met een auto-immuunziekte wordt er vroeg of laat een andere auto-immuunziekte vastgesteld zoals Reuma of Psoriasis. Hetzelfde geldt voor Coeliakie. In een studie uit 2011 is aangetoond dat personen met de Ziekte van Crohn genetisch aanleg hebben om ook Coeliakie te krijgen.
We lopen achter in de evolutie
Een andere reden waarom gluten voor problemen kan zorgen is omdat de granen die we vandaag de dag eten, enorm verschilt van de granen die door onze voorouders werden gegeten. Om te voorkomen dat een oogst beschadigd zijn de granen van tegenwoordig ontwikkeld weerbaar te zijn tegen bacteriën en schimmels. Hierdoor zijn deze granen vreemd voor ons lichaam. Ons lichaam heeft simpelweg niet genoeg tijd om te evolueren gehad zodat we deze granen moeiteloos kunnen verteren.
Wat zijn de effecten van een glutenvrij dieet bij Colitis Ulcerosa of de Ziekte van Crohn
Een studie uit 2014 toonde aan dat 65% van alle personen met IBD die meededen aan een glutenvrij dieet een verbetering van de spijsvertering ervaarden, waarvan 38% een daling in klachten rapporteerde. Opvallend was dat de ondervraagden het meeste aangaven minder last te hebben van vermoeidheid.
Hoe kan ik gluten elimineren in mijn dieet?
Als je besluit om een glutenvrij dieet te volgen is het aan te bevelen dit onder begeleiding van je behandelend arts of diëtist te doen. Het is belangrijk hierbij die volledig te stoppen met gluten en dit vervolgens minimaal 30 dagen vol te houden om het effect te kunnen ervaren. Als je erg gevoelig bent voor gluten zal zelf een hele kleine hoeveelheid de immuunreactie van je lichaam kunnen triggeren. Als je na 30 dagen geen verschil opmerkt kun je vrijwel concluderen dat je lichaam niet gevoelig is voor gluten.
Wat kun je verwachten bij een glutenvrij dieet?
Personen die voor het eerst aan een glutenvrij dieet beginnen kunnen last krijgen van klachten als hersenmist, buikpijn, hoofdpijn of duizeligheid. Deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen zodra je lichaam is gewend geraakt aan het nieuwe dieet. Vaak zijn dit al de eerste aanwijzingen dat je lichaam gevoelig is voor gluten.
Waar moet ik op letten bij een glutenvrij dieet?
De meeste glutenvrij-producten die ter vervanging zijn geproduceerd van glutenbevattende producten zijn in veel gevallen zwaar bewerkt. Deze producten bevatten niet altijd voedzame ingrediënten waardoor er meer tekorten kunnen ontstaan en je jezelf slechter kunt gaan voelen. Overleg daarom altijd met een diëtist welke producten je het beste kunt eten.