Zuivel als trigger
Bewust worden van je de triggers die jouw klachten kunnen aanwakkeren kan erg lastig zijn. Zuivel is een van de veel genoemde triggers bij Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. Er zijn een aantal theorieën achter waarom zuivel een boosdoener kan zijn. Onderzoek daarom zelf hoe je lichaam reageert en besluit wat je gaat doen.
Wat zijn zuivel produten?
Zuivelproducten zijn producten die bestaan uit of gemaakt zijn met melk, kaas, roomboter, whey, room, yoghurt of lactose. Zuivel producten kunnen gemaakt worde van het melk van verschillende dieren. Naast koemelk kan er ook gebruik worden gemaakt van melk van buffels, geiten, schapen, jak, paarden, kamelen of andere dieren.
Welke klachten veroorzaakt zuivel?
Elk persoon kan anders reageren op zuivel, echter zijn de meest voorkomende klachten:
- Melk of zuivel allergie; Hierbij kunnen bij het consumeren van kleine hoeveelheden al klachten ontstaan zoals netelroos, jeukende rode vlekken op de huid, benauwdheid, misselijkheid, braken of diarree.
- Lactose intolerantie; Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Het is een van nature in melk voorkomende suiker. Er zijn veel patiënten die deze melksuiker niet kunnen verdragen. Vaak kort na het consumeren ontstaan er klachten als winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel, buikpijn of soms krampen. Personen met lactose intolerantie hebben niet genoeg van het enzym lactase in het lichaam. Lactase is het enzym dat helpt om lactose af te breken. Als er geen of te weinig lactase aanwezig is ontstaan er dus klachten. Hierbij kan het helpen om lactase supplementen te nemen. Lactase is een verborgen trigger dat in erg veel producten zit als zoetstof verwerkt.
- Caseïne allergie; De klachten met zuivel kunnen ook ontstaan door een allergische reactie op het caseïne eiwit. De klachten zijn vergelijkbaar met de klachten van lactose intolerantie, echter tolereert het lichaam in dit geval niet de lactose maar de caseïne.
Waarom hebben veel mensen problemen met het eten van zuivel?
De theorie achter zuivel intolerantie is dat de mensheid in de westerse continenten pas in de laatste eeuwen in grote schalen zuivel is gaan consumeren. Er zou niet genoeg tijd zijn geweest voor het evolueren van het menselijk lichaam zodat er voldoende lactase enzymen geproduceerd kunnen worden. Het feit dat lactose intolerantie veel vaker voorkomt in niet westerse continenten zoals Azië en Afrika ondersteunt deze theorie. Er zijn onderzoeken die stellen dat tot 80% van de wereldbevolking een vorm van lactose intolerantie heeft.
Zuivel en IBD
Veel patiënten met IBD melden dat zuivel hun klachten verergert. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefs 28,6% van de patiënten met Colitis Ulcerosa en maar liefs 35,3% van de patiënten met de Ziekte van Crohn een lactose intolerantie bleek te hebben. De achterliggende oorzaak is echter onduidelijk maar wijzen richting een disbalans in de darmflora.