Wat is IBD?

IBD staat voor Inflamatory Bowerl Diseases en is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingsziekten van het maag- darmkanaal. Onder IBD vallen de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Wat is de oorzaak van IBD?

Op dit moment is er “officieel” nog geen definitieve behandeling voor IBD bekend. Ondanks jarenlange onderzoeken is de oorzaak van de ziekte nog niet vastgesteld en is behandeling en dus volledige genezing volgens de medische wetenschap niet mogelijk. De behandelingen worden daarom enkel gezien als symptoombestrijding door middel van o.a. onstekingsremmers. Dit houdt in dat de klachten worden behandeld en niet de oorzaak. Wel wordt er veel onderzoek gedaan en zijn er verschillende theorieën over het ontstaan van IBD.

Wat zijn de klachten bij IBD?

Niet alleen de symptomen maar ook de klachten kunnen per aandoening maar ook per patiënt enorm verschillen. Over het algemeen kenmerken de klachten zich door buikpijn, krampen en problemen met de ontlasting. Ook hebben patiënten vaak last van een opgezette buik of winderigheid. Ook ervaren veel patiënten onverklaarbare vermoeidheid of zelfs psychische klachten zoals depressiviteit of neerslachtigheid.

Is IBD te behandelen?

Omdat de wetenschappelijke oorzaak nog niet bekend is, kan er ook geen doelgerichte behandeling worden ontwikkeld. Echter zijn er steeds meer onderzoeken die wijzen op een oorzaak in het verstoorde balans in de darmflora van enzymen en darmbacteriën. Ook zijn er theorieën over het ontstaan van de ziekte. En alternatieve behandelmethoden waarmee het ex-patiënten is gelukt om over hun ziekte heen te groeien waardoor sommigen zelfs uiteindelijk hebben kunnen stoppen met hun medicijnen.

Hoe word ik IBD de baas?

Op deze website maken we geen onderscheid tussen de reguliere en alternatieve behandelingen. Ondanks dat er geen wetenschappelijke doorbraak heeft plaats gevonden waarmee IBD kan worden genezen, bestaan er veel verschillende theorieën. Dit betekent niet dat je niet meer naar de specialist moet luisteren, maar zorg dat je bewust wordt van jouw IBD. Let op wat je eet en ontdek je triggers. Door hier zicht op te krijgen ontdekken veel patiënten een patroon waarmee ze weer controle kunnen krijgen over hun IBD. Lees op onze site de veel voorkomende triggers voor opvlammingen en ontdek door welke behandelingen anderen weer grip op hun leven hebben weten te krijgen.