De Ziekte van Crohn
De Ziekte van Crohn is een chronische ziekte die valt onder de Inflamatory Bowel Deseases (IBD). Bij de Ziekte van Crohn onstaan er ontstekingen in het maagdarmkanaal zonder duidelijke oorzaak.
Inhoudsopgave
Wat is de Ziekte van Crohn?
De ontstekingen kunnen zich vormen door het hele spijsverteringskanaal. Vanaf de mond tot aan de anus. Over het algemeen komen de meeste ontstekingen voor aan het einde van de dunne darm en aan het begin van de dikke darm.
Wat is Ziekte van Crohn precies?
De Ziekte van Crohn is vernoemd naar Dr. Burrill B. Crohn, die in 1932 de ziekte ontdekt. Ondanks dat de symptomen van de Ziekte van Crohn overeenkomen met Colitis Ulcerosa is er een groot verschil welke delen van het maagdarmkanaal ontstoken kunnen raken. Terwijl bij de Ziekte van Crohn het hele maagdarmkanaal ontstoken kan raken, beperkt dit zich bij Colitis Ulcerosa enkel tot de dikke darm. Daarnaast beperkt de ontsteking bij Colitis Ulcerosa zich tot het slijmvlies van de darmen, waarbij de ontstekingen bij de Ziekte van Crohn diep in de darmwand kunnen ontstaan.
De Ziekte van Crohn is een ongeneselijke ziekte, waar op dit moment nog geen wetenschappelijke geneeswijze voor is ontdekt. Wel zijn er theorieën over de mogelijke oorzaak waar onderzoek naar wordt gedaan en behandelmethodes op zijn bedacht.
Ziekte van Crohn symptomen
De symptomen bij de Ziekte van Crohn zijn afhankelijk van waar de ontstekingen zich voordoen. Voordat de diagnose wordt gesteld hebben hebben mensen vaak al een tijdje klachten. De eetlust wordt minder, mensen vallen af en vaak is er al een tijdje last van buikpijn of diarree in sommige gevallen gepaard met bloed in de ontlasting. Echter kan het ook voorkomen dat er acuut heftige klachten ontstaan zijn. Meestal beginnen de klachten met hevige buikpijn, braken, diarree en een verhoogde frequentie aan toilet bezoeken, vaak gevolgd door bloed in de ontlasting of bij het afvegen. Omdat de klachten kunnen variëren en zich mild kunnen voordoen komt het vaak voor dat de Ziekte van Crohn niet direct wordt herkend.
De klachten van de Ziekte van Crohn zijn over het algemeen samen te vatten als:
- Diaree met ontstekingsvocht, slijm of bloed in de ontlasting.
- Urgente onophoudelijke aandrang.
- Buikpijn en buikkrampen
- Verstoppingen
- Vermoeidheid
- Lusteloosheid
- Algeheel onwel voelen
- Gewichtsverlies
Tijdens heftige opvlammingen kunnen de volgende symptomen onstaan:
- Koorts
- Misselijk
- Overgeven
- Gewrichtspijn
- Geïrriteerde ogen
- Spierpijn
- Rode plekken op de huid
Ziekte van Crohn behandeling
Hoe wordt de Ziekte van Crohn gediagnostiseerd?
Voordat de diagnose kan worden gesteld zijn er verschillende onderzoeken nodig. Zo wordt er gekeken naar de ontstekingswaarden in het bloed. Hiermee kan de activiteit van de ontsteking worden bepaald. Vervolgens kan er een ontlastingsonderzoek worden gedaan. Vervolgens wordt er een scopie gedaan waarbij er in de darm wordt gekeken om de ontsteking vast te stellen. Tijdens deze scopie worden er vaak monsters afgenomen die ter onderzoek naar het lab worden gestuurd.
- Anamnese (het vraaggesprek)
- Lichamelijk onderzoek
- Laboratoriumonderzoek van het bloed
- Onderzoek van de darmen
- Endoscopie
- CT- en of MRI-scan
Ziekte van Crohn genezen
Op dit moment is er officieel helaas nog geen geneesmiddel bekend waarmee de Ziekte van Crohn kan worden genezen. Over de oorzaak is nog altijd veel onduidelijkheid. Wel is er steeds meer over bekend waardoor er ook telkens nieuwe en betere behandelmethoden worden ontwikkeld.
Bij de behandeling wordt er altijd een manier gevonden om de ontstekingen te onderdrukken en de kans dat de ziekte de kop op steekt te verkleinen. Hiermee kunnen patiënten vaak lange tijd geen symptomen van de ziekte ondervinden. Dit wordt gedaan door middel van verschillende ontstekingsremmende medicatie of medicatie die de ontstekingsmechanismen van het lichaam uitschakelen. Dit kan toe worden gediend in verschillende vormen. Er wordt vaak begonnen met pillen en clysma’s. Dit kan ook door middel van infusen of injecties. Afhankelijk van hoe de patiënt hierop reageert kunnen er zwaardere middelen worden ingezet in andere vormen. Echter zijn er veel verschillende theorieën over het ontstaan en het behandelen van de Ziekte van Crohn. Zo kunnen er triggers worden geïdentificeerd in de voeding die de klachten kunnen doen opvlammen. Een van de mogelijke oorzaken die momenteel wordt onderzocht is die van een verstoring in de darmflora.
Hoevaak komt de Ziekte van Crohn voor?
Naar schatting krijgen er jaarlijks 1.000 mensen de diagnose de Ziekte van Crohn. Meestal wordt de ziekte ontdekt bij mensen tussen de 15 en 30 jaar vastgesteld. Vrouwen schijnen vaker de Ziekte van Crohn te krijgen dan mannen.
Ziekte van Crohn oorzaak
Welke complicaties treden op bij de Ziekte van Crohn?
Na verloop van tijd kunnen patiënten complicaties ervaren als gevolg van de Ziekte van Crohn.
- Verstoppingen: Zo kunnen er vernauwingen ontstaan door de zwellingen van de ontstekingen en het littekenweefsel.
- Fistels: Ook kunnen er fistels ontstaan. Dit is het ontstaan van een ongewone doorgang in het lichaam tussen verschillende organen.
- Osteoporose: Verzwakking van de botten.
- Tekorten: Vaak bloedarmoede door ijzertekort of een tekort aan vitamines en mineralen zoals vitamine B12.
- Groeiachterstand: Een vertraagde groei bij kinderen